Ved du altid, hvorfor du siger nej eller ja?

Vi siger ja eller nej hele tiden. Konstant må vi lave tilvalg eller fravalg. Når vi arbejder, så vurderer vi fx vores arbejdsopgaver ud fra, hvad det er vigtigst at få gjort først. Når vi køber ind til aftensmad, så skal vi sørger for at vælge den næring, som vores krop behøver. Er vi så rationelle og fornuftige hele tiden? Får vi valgt det, der er bedste for os selv og helheden? Vel ikke hele tiden? Mange mennesker bukker under med stress. Og vores madvaner er måske ikke altid lige sunde… Og jeg kan nævne mange andre eksempler…

Indre_kritiker_niende_etapeNår vi vælger, bruger vi vores skelneevne, forstået som menneskets mentale evne til at kunne vurdere og opdele fx handlinger i kategorierne godt og dårligt. Så når vi skal træffe en beslutning, bruger vi vores skelneevne til at afveje, om vi skal sige ”ja” eller ”nej” til noget eller gøre noget bestemt. Det lyder meget nemt. Der er bare lige det lille men, at vores skelneevne bliver påvirket af mange lag i psyken. Ubevidste tanker, følelser, vaner og impulser blander sig, når vi står overfor at skulle træffe et valg eller få overblik over en situation. Der er noget i os, som kan lede os på afveje. Hvem kender ikke til at sige: ”Nu gør jeg aldrig det igen!” Og så går der 14 dage, og så kom man sørme til at gøre det igen.

Hvad kan vi gøre for at blive klogere på vores skelneevne? Et godt sted at starte er ved at give den indre kritiker et serviceeftersyn. Det er en vej til at blive mere bevidst om de ubevidste tankermønstre, følelser og erfaringer, som kan påvirke skelneevnen – og dermed hindrer én i at se klart i livets valgsituationer.

model_indre_kritikerDen indre kritiker er et symbol på den funktion i vores psyke, hvor vi kan forholde os kritiske og konstruktive til os selv – og det, vi møder i verden. Det er en del af vores overlevelsesevne, at vi kan det. Så derfor er det vigtigt at udvikle en sund skepsis – kunne sætte spørgsmålstegn ved det uforudsete eller det vante – se en sag fra to sider osv. Der, hvor det kan gå galt for os, er, når den indre kritiker bliver alt for negativ, destruktiv eller fornægtende. Eller omvendt, når den indre kritiker får os til at blive alt for positive, konstruktive og anerkendende. Den indre kritiker har således 2 sider – 2 yderpositioner – som jeg kalder den destruktive kritiker – og den overkonstruktive kritiker. Det er en kunst at forblive i balance mellem disse 2 yderpositioner. Vi kan alle ryge ud i mønstre, hvor vi kommer til at sige ja til for meget. Måske fordi vi føler os forpligtiget til det. Måske fordi vi ser potentialer i stort og småt. Måske fordi vi hungrer efter anerkendelse og ros. Modsat kan vi også komme ind i en ond cirkel, hvor vi siger nej hele tiden til ukendte muligheder og tilbud. Måske af angst for at dumme os. Måske fordi selvværdsfølelser blander sig. Måske pga gamle vaner. Det kan derfor ende med, at vi takker alt for meget nej til livets muligheder – eller omvendt – at vi nærmest siger ja til alt det, vi bliver tilbudt eller møder på vores vej. Selvfølgelig alt efter hvilken side af kritikeren, der trækker os på afveje.

Det er vidt forskelligt fra person til person, hvor meget den indre kritiker fylder. Føler du dig tit hæmmet, vil det helt sikkert give dig en masse at få et personligt terapiforløb. Ved hjælp af visualiserings-øvelser og dybdepsykologi kan du få konkrete billeder på, hvor meget din indre kritiker bestemmer over dine valg. Og du kan få fat i en anden kraft i dig selv – nemlig din vise dommer. Det er den side i dig, der kan bedømme situationer ud fra helheden. Din indre, kloge dommer samarbejder med din skelneevne – og får dermed din indre kritiker til at falde til ro.

Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål – eller hvis du har lyst til at prøve et spirituelt terapiforløb hos mig.
Kærlig hilsen Daniela

Leave a Reply